Składniki:
- 1 kg sera tłustego
- 10 jajek
- 250g masła
- 300g drobnego cukru lub cukru pudru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub drobno starta skórka z pomarańczy
Składanki powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka dokładnie oddzielić od białek. Masło ucierać aż nabierze puszystości, stopniowo dodawać po łyżeczce żółtka wymieszane z cukrem cały czas miksując. Przemielony dwukrotnie ser połączyć z mąką i ekstraktem pomarańczowym, ostrożnie dodawać do masy.
Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo do masy serowej. Całość dokładnie wymieszać, delikatnie. Gotowy sernik wylać na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blaszkę i piec w kąpieli wodnej w temp 180 stopni Celsjusza przez godzinę i 5 minut