Zajęcia kulinarne – brownie

W tym tygodniu na naszych zajęciach terapeutyczno-kulinarnych było słodko, a to za
sprawą…obłędnie czekoladowego brownie z owocami leśnymi. I nie było by w tym nic niezwykłego,
gdyby nie nomen-omem niezwykły składnik który dodałyśmy do naszego ciasta. Składnikiem tym były
namoczone nasionka siemnia lnianego. Jest to nasz rodzimy super food’s czyli żywność o szczególnie
dobrym znaczeniu dla naszego zdrowia, który ma szereg dobroczynnych właściwości dla naszego
organizmu. Wspaniale sprawdzi się przy zaparciach, pozytywnie wpływa na gospodarkę hormonalną.
Obniża również indeks glikemiczny, co bardzo istotne przy diecie w insulinooprności czy cukrzycy.
Zawiera też całkiem sporo witamin z grupy B, wapnia, magnezu i cynku.
Nasze ciasto przygotowałyśmy w dobrych humorach, towarzyszyły nam uśmiechy na twarzy
gdy nasza Pani Basia opowiadała anegdoty z dzieciństwa, jedna z nich dotyczyła właśnie czekolady,
głównego składnika naszego czekoladowego ciasta. Opowiadała, że pewnego dnia razem z siostrą
same robiły czekoladę, taką z mleka w proszku – nie dodały cukru i była taka twarda, że trzeba by ją
łupać przecinakiem i młotkiem.
Brownie z owocami leśnymi na szczęście pysznie się udało, było mięciutkie i delikatnie
półpłynne w środku dzięki kawałkom czekolady… i oczywiście siemienia.

Ciasto przygotowywałyśmy z przepisu podanego w linku:

Brak możliwości komentowania.