Przepis:
SKŁADNIKI:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka (temp. pokojowa)
- 250 g cukru
- 135 g mąki
- mała szczypta soli
- dodatkowo: ok. 50 – 100 g gorzkiej czekolady na wierzch
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach ok. 21 cm x 28 cm (lub o podobnej powierzchni). Posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, odstawić z palnika.
W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.
Dodać mąkę oraz sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.
Dodatkową czekoladę pokroić na kawałki i posypać po wierzchu ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 minut aż ciasto lekko urośnie. Jeśli używamy większej blaszki, ciasto będzie gotowe szybciej, jeśli mniejszej – czas pieczenia należy wydłużyć. Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki.